måndag 7 november 2016

Baka baka liten kaka

Råkade snubbla över ett recept på choklad- och kokosrutor. När jag och Daniel var på "välkommen till Sollentuna"-busstur tidigare i höstas så bjöd de på något liknande och jag började redan då fundera på att härmas. De hade tranbär och mandel tror jag i toscan men det borde ju gå att improvisera. Som alltid när jag lagar mat, jag följer bara recepten lite halvhjärtat och gör resten som jag vill. Jag ser receptet som inspiration snarare än en definitiv anvisning. Dock brukar jag vara noggrannare när det gäller bakning än mat, men det här är ju som upplagt för konstnärlig frihet. Skriver i alla fall ner receptet här så att jag kan hitta tillbaka till det lite snabbt och enkelt när jag väl har tid och lust.
 
Choklad- och Kokosrutor
 
Chokladkaka
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1 ½ dl kakao av god kvalitet 
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ekologiska ägg
1 ½ dl vetemjöl
 
Toscasmet
75 g smör
1 ½ dl ljus sirap
¾ dl matlagningsgrädde
3 dl strösocker
200 g kokosflingor
 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
3. Rör ner kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
 Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp. 
Häll toscan över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar