torsdag 8 december 2016

Godis!

I veckan har det hunnit bli två sorters godis plus dubbel sats tekakor. Medan tekakorna jäste fixade jag ihop en Rocky Road enligt ett annat recept än förra året (då dumlen smälte ut till kolasås) och de blir riktigt bra!
200 g ljus choklad, 200 g mörk. Smält 1/3 och hacka resten, häll ner i den smälta chokladen och rör om tills allt är smält. Häll sen i mini marshmallows, halva dumlekolor, hackade cashewnötter och jordnötter. Blanda. Häll ner i bakplåtspappersklädd form. Dekorera efter behag. Låt stelna i rumstemperatur och skär sedan upp i lagom stora bitar.

Sen gjorde jag ett försök att koka knäck. Har inte smakat på dem så vet inte hur de blev tillslut, men smeten var god åtminstone. Har en hel del barndomsminnen av vältande knäckformar, kladd och varm smet. Nu hade jag läst ett tips om att istället för att blanda mandeln i smeten lägga den i de tomma knäckformarna som en liten tyngd så att de inte skulle välta lika lätt så det testade vi.
Blå och gula formar med mandel och de röda med hackade polkagrisar (omöjliga att krossa med kaveln, omöjliga att hacka i köksmaskinen, däremot gick det med en vass kniv och lite envishet). 
Ta-daaa! Två välta, tre översvämningar och ett bränt finger. Det resultatet känns helt godkänt för första knäckkoket utan mammas hjälp. 96 stycken blev det! En del är lite bubbliga och fula, tror det beror på att mandeln och polkakrosset låg i botten och gömde lite luft. Nu är de på balkongen och svalnar, ser fram emot att smaka senare till julkalendern. 

Bara en sorts julgodis kvar på måstelistan: Saras julgodis i alla smaker. Dock inte så varierande som när jag var yngre och uppfann dem (inspirerat av ett recept i Vår kokbok och Bertie Botts bönor från Harry Potter). Om vi äter tacos till middag i morgon (är ju ändå fredag) och dessutom poppar lite popcorn så kan nog mina godisar få bli till på lördag. Ska även baka något gott till farfar som fyller 95 år på måndag, firas med thaimat på söndag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar